sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Riihirock 2017Osallistuminen Pihtiputaan Riihirockiin sai sinettinsä, kun tuli tieto, että Keitele-museo ajaa sinne Lättähatulla Jyväskylästä. Tällä kertaa elämyksen tarjosi nimenomaan matka, ei niinkään festari, joka taisi osua kesän sateisimpaan viikonloppuun.


Matkaevästä olin varannut enemmän kuin riittävästi, ja puolet oli syöty jo ennen kuin juna liikahtikaan Jyväskylän asemalta. Aamiaisrahkan nautin enovainaan veistämällä pienellä ja sirolla puulusikalla. Harmittavan vähän meitä nostalgiamatkaajia oli, vaikka kyse oli ainutlaatuisesta festarielämyksestä: meno-paluu vanhan ajan junalla ja kerrankin oli tilanne, jossa ei tarvinnut pähkäillä, mistä saisi kelvollisen ja kohtuuhintaisen majapaikan. Meno-paluu Jyväskylä-Pihtipudas, kuljetus Pihtiputaan asemalta festarialueelle ja takaisin, ruokailu Riihirockissa ja festariliput maksoivat yhteensä 100 €. Päivälle tuli tosin mittaa, kun lähtö Jyväskylästä oli lauantaiaamuna 10:15 ja takaisin oltiin sunnuntaina aamuneljän aikoihin.Matkan aikana Keitele-museon ihanat vapaaehtoiset kertoivat junasta ja radasta. Muistot vanhoista junamatkoista heräsivät henkiin viimeistään siinä vaiheessa, kun uudenaikainen rata vaihtui Äänekosken (vai oliko se Suolahden) jälkeen rataan, joka piti tuttua kilkan-kalkan-ääntä. Tällä rataosuudella kiskoja ei ole nimittäin hitsattu kiinni.Junaharrastajat olivat tietoisia Lättähatun aikataulusta, sillä junabongareita näkyi matkan varrella. Matkalaisia otettiin mukaan matkustajaliikenteeltä aikapäiviä sitten suljetuilta asemilta, jotka tätä nykyä näyttivät toimivan Äänekosken uuden biotehtaan puuvarastoina. Riemastuttavinta oli, kun juna pysähtyi pikkutien tasoristeykseen Pihtiputaan ja Viitasaaren pitäjien rajalle ottamaan kyytiin noin 10 hengen erityispukeutuneen juhlaseurueen. He olivat soittaneet ja pyytäneet pysähdyksen nimenomaan kyseiseen paikkaan. 


Junamatkan aikana jutustellessa selvisi sekin, että – vastoin kuvitelmiani – en ollut ikinä ennen kulkenut Lättähatulla. Aidossa Lättähatussa on nimittäin veivattavat ikkunat. 


Paluumatkan suhteen Riihirockin järjestäjillä tapahtui raivostuttava moka. Junan paluuaika oli klo 01. Festarin pääesiintyjän, Pauli Hanhiniemen & Retkueen piti aloittaa keikkansa klo 23:40, kun meille kerrottiin, että bussi asemalle lähteekin jo klo 00:30. Kun pari edellistä bändiä oli myöhässä 30-40 minuuttia, alkoivat keskustelut järjestäjien kanssa bussin ja junan aikataulun siirtämisestä, jotta keikan ehtisi katsoa loppuun. Pauli & co roudasivat ennätysajassa ja alottivat keikkansa vain 15 minuuttia myöhässä, mutta silti jouduimme poistumaan puolivälissä settiä. Toivottavasti ensi vuonna lavamanagerointi huolehtii soittoaikataulun pitävyydestä ja junamatkan aikataulussa huomioidaan siirtyminen festarialueelta asemalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti