sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Kuopio Tanssii ja Soi 2015Kuopio Tanssii ja Soi muistuttaa jossain määrin rockfestaria, jossa on eri genreille eri lavat. Päälavana toimivat Musiikkikeskus ja kaupunginteatteri, ja niiden ohjelmistoa kuvastaa Helsingin Sanomien kulttuurisivujen arvosteluihinkin noussut kansainvälisesti tasokas osuus. Sitten on paikallisille kyvyille varattu ”rekkalava”, kauppatorin kotiseutuhenkinen ilmaisohjelma, missä oli tilaa niin Keiteleen kesäteatterille kuin Kuopion Reippaan voimistelijatytöillekin. Torin yleisö on paikallista, ja sitä oli huomattavasti enemmän kuin kaupunginteatterin tai Musiikkikeskuksen hintavissa tilaisuuksissa. Kolmantena ohjelmakokonaisuutena tulevat esiin Musiikkikeskuksen Valohallin ilmaisesitykset: Kajaani Dancen ihanat Äijät, kuopiolainen salsa-yhtye, helsinkiläinen kitaransoittaja... Yleisönä esiintyjien tutut ja satunnaiset festivaalikävijät. 

Kuopio Tanssii ja Soi oli virkistävä festivaali. Ammattimainen osuus oli kiinnostava, mutta yleisöä kovin vähän ja tilaisuuteen pukeutuminen loi kuvaa elitistisestäkin tilaisuudesta. Saisiko esimerkiksi sarjalippujen avulla paikalle enemmän yleisöä ja rennomman tunnelman? Sen sijaan toriesitykset keräsivät yleisöä: tori oli tupaten täynnä. Asiaa auttoivat monenmoiset torikojut – oli kukkia, hedelmiä, marjoja, useita ruokakojuja ja samalle ajalle oli järjestetty myös laaja taide- ja käsityötapahtuma. Vaikka valtaosa esityksistä oli Musiikkikeskuksessa ja vaikka pitkin kaupunkia oli paljon festarijulisteita, ydinpaikaksi muodostui mielestäni nimenomaan kauppatori. Festivaaliyhteisöä yleisöstä ei kuitenkaan oikein muodostunut. Yhteisöllisyys oli sen sijaan varmastikin läsnä tanssin ammattilaisten, tanssikursseille osallistuneiden ja amatööriesiintyjien kesken. 

Kaupunkifestareissa on se hieno puoli, että tarjolla on kaupungin normaalit palvelut ja fasiliteetit. Lauantailounas thaimaalaisessa Siam-Thai –ravintolassa oli todella maukas. Musiikkikeskuksen ja kaupunginteatterin ravintolapitäjä Kanresta oli niin ikään uusi, positiivisesti yllättänyt tuttavuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti