sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Khatsahlano Street Party 2014



Vancouverin suurin ilmainen musiikki- ja taidefestivaali Khatsalano Street Party järjestettiin tänä vuonna neljättä kertaa Kitsilanon kaupunginosassa. Juhla-alue on West 4th Avenue kymmenen korttelin pituudelta: kadun reunat ovat täynnä mitä erilaisimpia kojuja kansalaisjärjestöistä Vancouverin akvaarioon, hippikuteiden myyjistä koru- ja korttitaiteilijoihin.



Pieniä esiintymislavoja on kahdeksan, bändejä viitisenkymmentä ja pääkadulla esiintyy katutaiteilijoita. Skeittarit ovat rakentaneet pop up -radan alamäkeen. Kadulla on erilaisia arpajaisia ja pelejä. Yksi korttelinväli on varattu katuruoalle, ja tämä pätkä onkin vähän ennen festarin päättymistä kaikkein ruuhkaisin. Molemmin puolin katua on jos jonkinlaista neljällä pyörällä liikkuvaa vaunua, joista myydään etnistä ruokaa, kasvis- ja vegaaniruokaa, grilliruokaa ja makeita herkkuja. En näe yhtään ainutta paellapannua.



Viime vuoden kävijämäärä oli 118.000 ja tämä vuosi siitä tuskin jäi jälkeen, koska päivä oli aurinkoinen ja lämpöasteitakin 30. Yleisössä on paljon lapsiperheitä, sillä festari alkaa klo 11 ja päättyy jo iltayhdeksältä. Järjestäjänä on kaupunginosan yrittäjäyhdistys.

Kanadassa ei saa nauttia alkoholia julkisilla paikoilla, ruokakaupoissa ei myydä kaljaa ja anniskelumääräykset muistuttavat suomalaista käytäntöä. Festarilla on aidattuja anniskelualueita, joiden portilla seisoo jämäkän näköisiä järjestyksenvalvojia. Pussikaljoittelijoita ei kuitenkaan näy enkä pongaa edes epävirallisia etko- tai jatkoalueita, jotka ovat osa kotimaista festarikulttuuriamme.



Khatsahlano on todella vaikuttava tapahtuma. Kierrätys ja jätteiden lajittelukin näyttää toimivan biojätettä lukuunottamatta. Mutta yhdessä asiassa suomalaiset kaupunkifestarit vetävät pidemmän korren. Vancouverilaiset nuoret aikuiset liikkuvat yksityisautoilla. Toki julkista liikennettä on, mutta jonot ja odotusvälit ovat pitkät. Ei näy erikoisvuoroja, ei syöttöliikennettä, ei kehotuksia jättää oma auto kotiin. Kyllä mekin osaamme, ihan oikeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti