Luin artikkelin alueesta, josta yksi kirjoittaja käytti nimitystä "Concert Medicine". Kyse oli konserttien yhteydessä tarjottavasta ensiavusta. Grange, Green ja Downs (1999) selvittivät yli 4,5 miljoonan konserttikävijän ensiaputarpeita ja päätyivät siihen, että rockkonserttien ea-pisteiden potilaskuorma oli 2,5 kertaa isompi kuin muissa konserteissa. Kyse oli siis konserteista, ei festareista. 11 % ensiavun tarpeesta johtui alkoholista tai huumeista. Mielenkiintoista oli huomata, että jo 1990-luvulla Jenkeissä festareilla tai konserteissa tarjolla olevaa ensiapua antoi - ainakin joissakin tapauksissa - yksityinen, "tapahtumalääketieteeseen" erikoistunut firma. Suomessa muistan nähneeni vain vapaaehtoisiin perustuvia ea-pisteitä.
Tästä siirryin omasta mielestäni kyseenalaiseen ja tarkoitushakuiseen artikkeliin, jossa arvioitiin, onko musiikkityylien ja eri huumeiden käytön välillä korrelaatiota. Aineisto oli kerätty vuoden 2009 Roskilden festivaaleilta palaavilta kävijöiltä. Vastauksia oli vajaa 1.800. Korrelaatioanalyysin jälkeen kirjoittajat (Hesse & Tutenges, 2012) päätyvät siihen tulokseen, että hiphopista tykkäävät käyttävät enemmän alkoholia, tupakkaa ja kannabista kuin muut. Ja että konemusiikin kuulijat käyttävät enemmän tupakkaa, kannabista ja muita huumeita. Popmusiikin fanit taas käyttävät vähemmän tupakkaa, kannabista ja muita huumeita. Ja rockmusiikista tykkäävä käyttää vähemmän huumeita (muita kuin kannabista) kuin muut. Vastaavia eri musiikkigenreistä ja niihin liittyvästä huumeiden käytöstä on näköjään tehty enemmänkin tutkimuksia. Minusta tämä haiskahtaa tarkoitushakuiselta. Onko joku kulttuurin laji siis "parempi" ja "hyväksyttävämpi" kuin joku toinen? Ja tulikohan tuossa kaikki asiaan vaikuttavat taustatekijät eliminoitua ennen johtopäätelmien tekoa...
Grange, J.T., Green, S.M. & Downs, W. (1999). Concert Medicine: Spectrum of Medical Problems Encountered at 405 Major Concerts. Academic Emergency Medicine, 6(3), 202-207.
Hesse, M. & Tutenges, S. (2012). Music and substance preferences among festival attendants. Drugs and Alcohol Today, 12(2), 82-88.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti